Porozmawiajmy o sushi
Ogromna ilość ludzi stara się doceniać dobre jedzenie. Staramy się oglądać się za doskonałymi restauracjami , a także próbować smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego ogromnym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu zaczęły być wybierane przez dużą ilość ludzi , dlatego restauracje, które je podają zaczynają powstawać w wielu miejscowościach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, także bardzo często wybieramy się do takich restauracji. Dzisiaj coraz częściej smak i zapach z różnych krajów dostępne są dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju można spróbować wspaniałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Sushi Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami i chcą często mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest teraz obowiązkiem, ale przyjemnością i dlatego dobrze jest poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dziś jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie zainteresowane osoby w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło sposób poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Głównie selekcja składników dania. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, z uwagi na sposób przygotowania oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najpopularniejszych typów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się walcowate paluszki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całości. Potrzebne jest przy tym użycie specjalnej maty bambusowej. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – ważne jest jedynie, by pochłaniać kawałki całe. Dlatego trzeba zwrócić uwagę, by danie serwować podzieloną na małe porcje.