×

Miody pitne

Miody pitne

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino Niemcy

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.