koktajle z mozzarella

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

najlepsza mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – de facto warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.